Kaip rašyti kalbos planą?

Nenumaldomai artėjant lietuvių kalbos įskaitai, turbūt susidūrei su pirmuoju kalbos rašymo iššūkiu - plano rašymu. Kaip turbūt jau žinai, jog už planą galima gauti trys taškus, todėl jei įskaitoje siekiamas itin puikus įvertinimas - planas turi būti parašytas itin gerai.

Galvoje turbūt sukasi įvairios mintis: kaip pradėti rašyti planą, kas jame turi būti, kaip padaryti jį struktūriškai tvarkingą?

KELI PATARIMAI TAU, PADĖSIANTIS PARAŠYTI PLANĄ!

PRIEŠ RAŠANT PLANĄ, SUGALOK, KĄ KALBĖSI SAVO KALBOJE
Planą parašyti yra itin sunku, kai nežinai, apie ką reikėtų kalbėti savo kalboje. Todėl visų pirma, sugalvok teiginius, kuriuos kalbėdamas įrodysi. Tarkime, turi temą: "Koks yra moters paveikslas lietuvių literatūroje. Savo įžvalgas pagrįskite pavyzdžiais". Taigi, ir galvoji teiginius, kurie atsakytų į temą. Pavyzdžiui:
- Moters paveikslas lietuvių literatūroje yra doras.
- Moteris lietuvių literatūroje vaizduojama kaip šeimos ugnies kurstytoja, globėja.
- Dažnai moteris vaiduojama kaip kūrybinga asmenybė, nebijanti imtis įvairių veiksmų

Kai turi trys teiginius, kurie, Tavo manymu, yra striprūs ir nenuginčiojami - pagalvok, kokiais autoriais/realiais pavyzdžiais galėtumei remtis. Tai turėdamas, jau turėsi pusę plano idėjos!

SUGALVOK PAGRINDINĘ KALBOS MINTĮ, TIKSLĄ BEI PROBLEMĄ

Geras planas turi nurodyti ne tik apie ką bus kalbama kalboje, bet ir turėti aiškią kalbos problemą (kurią nagrinėsi savoje kalboje), tikslą (ką nori pasiekti sava kalba) bei pagrindinę mintį (ką nori pasakyti savo kalba).

Dažniausiai tikslas, problema bei pagrindinė mintis yra rašoma plano viršuje, kad skaitytojas, skaitantis planą, žinitų visus svarbiausius kalbos atributus. Nepamiršk, kad tikslas yra formuluojamas vientisinius sakiniu, problema - klausimu, o pagrindinė mintis turi būti išplėsta.

PAKLAUSK MOKYTOJOS, KAIP TURI ATRODYTI PLANAS

Kadangi NEC (Nacionalinis Egzaminų Centras) įskaitos įstatuose nenurodo, kokia turi būti plano struktūra, kiekviena mokytoja tokį planą įsivaizduoja skirtingai - vieniems mokytojams reikia lentelės, kitiems - paprasto plano, o dar kitiems - išplėstinio. Kad nereikėtų perdarinėti plano ir rašyti jį iš naujo, ar gauti mažesnio balo dėl netinkamos plano struktūros, pasiklausk mokytojos, kokia plano struktūra yra reikalaujama ir paprašyk, kad ji parodytų bent kelis pavyzdžius.

ŠALTINIAI

Plane taip pat labai svarbu nurodyti šaltinius, kuriais remiantis, grįsi savo kalbą. Šaltiniai gali būti literatūra, dienraščiai, enciklopedijos ar įvairūs internetiniai šaltiniai. Dažniausiai šaltiniai yra pateikiami plano pabaigoje arba po kiekvienu teiginiu.

PLANŲ PAVYZDŽIAI

Jei norėtumei pažiūrėti, kaip atrodo vieno ar kito planą struktūra - tai gali padaryti čia ir čia. Jei norėsi padiskutuoti apie planą, pasikoncultuoti, gauti patarimų - gali susisiekti su manimi el.paštu rasaurasinius@gmail.com, skype vkamile_ ar www.facebook.com/potemes


0 komentarai (-ų):

Sek mus Facebooke!
×
Widget