ĮSKAITOS DARBAS. PAVYZDYS.

Neigiami personažai įdomesni už teigiamus. Pagrįskite arba paneikite šį teiginį konkrečiais literatūros   pavyzdžiais.

  2010 –aisiais  metais  visame pasaulyje žymi internetinė  bendrovė “Google” nustatė, kad Europoje yra daugiau nei  122 milijonai  grožinės literatūros knygų. Visoms šioms knygoms būdingas vienas, tačiau labai svarbus panašumas – personažai. Personažai tai autoriaus sukurti pagrindiniai veikėjai , kurie turi unikalius charakterius bei išvaizdos savybes.Tik perpratę personažų, veikėjų, lyrinių subjektų charakterius mes galime pažinti kūrinio atmosferą, suprasti pagrindinę mintį bei temą.Nuo seno personažus įprasta skirstyti į teigiamus ir neigiamus.Dar lietuvių liaudies kūryboje mes galime pamatyti aiškią liniją tarp gėrio ir blogio, neigiamo ir teigiamo.Mūsų protėviai labiau mėgo teigiamus veikėjus ir juos idealizuodavo.  Tačiau laikai pasikeitė, ir šiuolaikiniai žmonės labiau mėgsta  neigiamus  personažus.  Mano nuomone, neigiami personažai kūriniui suteikia intrigą,  jų paveikslai paslaptingesni ir spalvingesni, o charakteriai – daug įdomesni bei turi daugiau charizmos.
            Mano pirmasis teiginys, kodėl šiuolaikiniam žmogui įdomesni neteigiami personažai, yra veikėjų ryškumas, kovingumas,   bei „druskos“ įnešimas į saldų literatūrinį pasaulį. Galiu drąsiai teigti -  kūrinys, kuriame yra išryškinti skirtingi ir visiškai nepanašūs veikėjų charakteriai bus įdomesnis nei tas, kuriame veikėjai turi tik vertybes, tačiau nesusiduria su pavojais, neigiamais veikėjais ir jų anti vertybėmis. Taipogi neigiami personažai yra ne tokie sukaustyti, pririšti prie standartų ir normų. Kaip pavyzdį galėčiau pateikti Kazio Borutos „Baltaragio malūno“ vieną iš personažų - velnią Pinčuką. Šis personažas pasižymi savo sumanumu, tvirtu charakteriu bei užbrėžto tikslo siekimu. Nelabasis elgiasi taip, kaip negalima elgtis geriečiui ir taip sukuria intrigas. Beskaitant Pinčuko veiksmus užgniaužia kvapą bei mintyse knibžda mintis : „O kas bus toliau?“. Savo poelgiais Pinčukas ir kiti neigiami literatūriniai personažai pagrindžia mano teiginį, kad kūrinys, kuriame susikerta skirtingi mąstymai, vertybės, o siužeto linija vystosi su  pavojais – bus įdomesnis ir labiau  įtraukiantis nei tas ,kuriame viskas klostosi „lyg sviestu patepta“. Žinoma, galima paklausti kodėl? Manau, čia labai tiktų prisiminti Senovės Romoje gyvavusi posakį : „Duonos ir žaidimų“. Žmonės, net ir skaitydami knygas reikalauja pramogų, o neigiami veikėjai savo laisvumu ir lengvabūdiškumu sukuria tokią neįprastą pramogą – skaitytojai susipažįsta su  kitokiais veikėjais nei jie yra patys realiame gyvenime, įvertina jų trūkumus ir stengiasi mokytis iš jų klaidų tam, kad savo kailiu nereiktų išbandyti antivertybių įtakos gyvenime.
            Kitas argumentas, kodėl neigiami personažai įdomesni už teigiamus – tai būtinas kontrastas tarp neigiamybės ir teigiamybės. Kaip sakoma : „ Jei nežinosi kas yra bloga, kaip galėsi atskirti, kas yra gera“? Manau, šis posakis tinka apibūdinant kontrastą tarp neigiamų ir teigiamų veikėjų, lyrinių subjektų. Lietuvių rašytojas, kuris, mano nuomone, labiausiai pabrėžia kontrastą tarp gėrio ir blogio – Jonas Biliūnas. Pavyzdžiui, šio žymaus rašytojo apsakyme  „Kliudžiau“  juntama aiški riba tarp gerų poelgių ir blogų, tarp vertybių ir antivertybių. Veikėjas, tik padaręs blogą darbą suprato savo moralinį skausmą, širdgėlą, kuri personažą griauš visą gyvenimą. Mano nuomone, autorius tikslingai pasirinko  apsakymo pabaigos  žodžius : „<...>aš jį ir ligi šiolei dar tebenešioju savo krūtinėje...“ , kurie, mano supratimu, simbolizuoja kančią. Taipogi šiuose žodžiuose apgailestaujama dėl padarytos  klaidos bei antivertybių gausos veikėjo charakteryje.Panašią sąsają galima rasti ir su mūsų kasdieniniu gyvenimu. Keisti mes, žmonės, esame - vertybes ir mums svarbius dalykus mes saugome tik tada, kai vos jų neprarandame, o savo padarytą poelgį mes pastebime tik kai veiksmas jau turi nemalonę pabaigą. Kai tėvai diegia vertybes, gerus dalykus - mes jų vengiame kaip velnias vengia kryžiaus. Literatūros kūriniuose, veikėjai mums padeda atskirti juodą nuo baltos ir taip mus akina nebekartoti jų padarytų kvailų klaidų.
 Kartais neigiamuose veikėjuose mes pamatome save, o tai dar vienas argumentas,kodėl mes juos labiau mėgstame ar jų analizei skiriame daugiau laiko. Žmogus yra tyrinėtojas -  atpažinęs save jis daug laiko skiria analizei, nes save tyrinėti ir pažinti per kitus veiksnius yra didelis pliusas – mes pamatome savo asmenybę iš kitos pozicijos,žiūrime į save kritiškiau . Kaip pavyzdį galiu pateikti Žemaitės „Marti“. Skaitydama šio kūrinio ištrauką aš pastebėjau, kad neigiami personažai – Vingių šeimyna – daro negerą įtaką Katrei. Iš drovios, darbščios ir pareigingos merginos, Katrė pasidarė atšiauri, apatiška. Ir tai įtakojo Vingių sukurtas mitas, kad Katrė – tinginė, „cacka pacacka“. Taigi, skaitydama šią ištrauką aš supratau, kad veikėjų įtaką būna ne tik literatūroje, bet ir realiame gyvenime. Analizuodama šį kūrinį aš susimąsčiau – daug žmonių įtakojo mano sprendimus, veiksmus netgi iš dalies pakeitė mane. Nesakau, kad pokyčiai buvo neigiami, bet faktas yra  tas, kad nei vienas negali būti nepriklausomas nuo kitų. Taipogi aš savo veiksmais, žodžiais įtakojau kitų žmonių sprendimus, nuomonę. Tad dabar galiu drąsiai teigti, kad rašytojai suteikdami personažui gyvastį – charakterį ir dažnai neigiamą, nori pasibelsti į mūsų širdis ir atkreipti mūsų dėmesį į tai, kas pasaulyje ar mums po nosimi vyksta neteisingai ir nedorai.
Savo kalboje išreiškiau mintis ir pagrindžiau jas literatūriniais pavyzdžiais, kodėl man yra įdomesni neigiami charakteriai. Manau, neigiamus charakterius reikia suprasti kaip simbolius, kurie parodo tą nedidelį tarpeklį tarp gėrio ir blogio, kuris su kiekviena minute gali didėti arba mažėti ir tai priklauso nuo mūsų veiksmų bei poelgių. 


4 komentarai:

  1. Sory uz komentara bet seip galetum paprastesni teksta sugalvoti su maziau vidiniu apmastymu vos ne poetizmo link visgi zmopgui reikia isiminti ir iskalbeti paprastai aiskiai kad tavo tema suprastu mokytoju komisija nereikia tiek dirbtinio iskalbos meno juk mokinukams rasai kai nuvaziuoja i lankas paskui balus juk jiems mazina pati rasau tokius darbus moksleiviams

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš suprantu, kad reikia konkurencijos, tačiau sveikos, o ne "purvų drabstymų":). Kas dėl poetizavimo, "sunkaus" žodyno - pažiūrėk į vertinimą, JIEMS IR VERTINA ŽODYNĄ. Kas pirko iš manęs darbą, dar niekas nesiskundė - jei kažkam nepatiks, aš arba nerašysiu darbų (nes ne mano kompetencijoje tada juos rašyti,arba keisiu rašymo stilių). O šiaip sėkmės darbe :) Linkiu Tau padėti kuo daugiau moksleivių ir tikiuosi, kad Tavo rašyti darbai surinks aukščiausius balus:).

    Kamilė.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kiek kainuoja tavo rasomi darbai? :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Dėl jūsų gausos ir mano laiko stokos NEGALIU tikrinti komentarų kiekvieną dieną. Todėl labai prašau, parašykite man į rasaurasinius@gmail.com arba skype vkamile_ . Taip bus taupomas tiek mano, tiek Jūsų laikas. Rašydami laišką nurodykite savo mokyklą bei temą su poteme - tiesiog taip viskas vyks greičiau. Man reikia jūsų mokyklos todėl, kad neparduočiau dviejų vienodų darbų tai pačiai mokyklai.


    AČIŪ UŽ SUPRATINGUMĄ.

    AtsakytiPanaikinti

Sek mus Facebooke!
×
Widget