5 patarimai, norintiems įsigyti potemę


Neturi nei laiko, nei idėjų, nei, galų gale, noro rašyti kalbą? O galbūt nori įsigyti kalbą vien tam, kad pasisemtumei idėjų tada, kai rašysiesi kalbą pats sau? Nebėda - internete galima įsigyti kalbas tiek PUPP, tiek VBE įskaitoms. Deja, nevisos kalbos yra ne tik, kad įdomios, bet ir atsako į temą, todėl dažnai perkantysis nusivilia įsigyta kalba. Taigi, ką reikėtų padaryti prieš perkant kalbą, jog ja liktumei patenkintas?


1. PAPRAŠYK, JOG ATSIŲSTŲ DALĮ KALBOS PASKAITYTI
Turbūt esi girdėjęs posakį - "nesinori pirkti katės maiše". Panašiai yra ir su kalbomis: prieš ją įsigyjant svarbu bent dalį jos perskaityti ir pažiūrėti ar ji atsako į temą, kalboje nėra stiliaus, gramatikos klaidų, o pats tekstas rišlus ir įdomus, jį lengva mokytis. Būtų idealiausia, kad pardavėjas atsiųstų paskaityti ne tik įžangą, bet bent jau dalį dėstymo pastraipos. Juk būtent dėstyme ir yra atsakoma į potemės klausimą, todėl net tada, kai įžanga yra itin įdomi, įtraukianti, gali nutikti taip, kad gauta kalba visiškai atsako ne į temą (pavyzdžiui, kalboje reikia pasakoti apie Lietuvos kino šedevrus, o tekste yra pristatomi Lietuvių režisieriai, jų biografija). Tokia kalba yra pasmerkta žemam balui, nes ji visiškai neatsako į temą, todėl yra itin svarbu, prieš įsigyjant kalbą, žinoti, kas yra perkama.

2. PATIKRINK, AR KALBA NĖRA KOPIJUOTA

Kad ir kaip bebūtų liūdna, kartais atsiranda nesąžiningų žmonių, kurie galvoja, kad nukopijuodami tekstą nuo interneto šaltinių gali pasipelnyti iš moksleivių. Būtent dėl šios priežasties yra itin svarbu patikrinti ar kalba jau nėra patalpinta internete - taip būsi užtikrintas, jog gauni originalią bei unikalią kalbą. Taip pat kita svarbi priežastis, kodėl svarbu patikrinti kalbos autentiškumą - tai galimybė, kad ir Tavo mokytoja tikrins kalbą.

Kaip galima patikrinti ar kalba yra kopijuota?

Kai pardavėjas atsiuntė paskaityti dalį kalbos, tu gali:
- Įvesti sakinį iš kalbos į www.google.lt paiešką ir pažiūrėti ar paieškos sistema neišmeta jokių rezultatų
- Kitas, patikimesnis ir, galbūt, naudingesnis būdas, pasinaudoti nemokama plagijavimo atpažinimo sistema. Viena iš jų - tai Small SEO tools Plagiarism Checker. Įkopijavus iš pardavėjo gautą tekstą ir paspaudus "CHECK FOR PLAGIARISM" programa parodys ar bent dalis teksto yra nukopijuota. Jei taip nutiks, kad sistema ras nukopijuoto teksto, siūlau tokios kalbos nepirkti - juk, greičiausiai, ir tolimesnėje kalbos dalyje būtų daug plagiato.

3. SUŽINOK, AR PARDAVĖJAS REDAGUOS KALBĄ

Kartais taip nutinka, jog dėl vienų ar kitų priežasčių mokytoja paprašo paredaguoti kalbą ar planą. Būtent dėl šios priežasties dar prieš perkant kalbą paklausk pardavėjo ar jis galės bent kažkiek paredaguoti kalbą, jei įvyks kokių nors nesklandumų. Taip pat sužinok, ar toks kalbos redagavimas Tau kainuos ar jis bus padarytas nemokamai tada, kai pardavėjas atras laiko. Juk turbūt nesinori atsidurti situacijoje, kai pardavėjas nereaguos į Tavo klausimus ir kalbą turėsi perrašyti pats, todėl yra svarbu, prieš įsigyjant kalbą, sužinoti ar bus galimybė ją koreguoti.

4. PAPRAŠYK PAVYZDŽIŲ

Dabar daug pardavėjų teigia, jog potemes rašo ne vienerius metus, todėl nebijok prieš perkant jų paprašyti pavyzdžių. Taip įsitikinsi, jog:

- Pardavėjas tikrai turi kalbų rašymo patirties
- Kalbos yra kokybiškos, įdomios, lengva jas skaityti
- Planas bei kalbos struktūra atitinka Tavo lūkesčius

Jei pardavėjas, dėl vienos ar kitos priežasties atsisako atsiųsti kalbos pavyzdį - gerai pagalvok ar verta iš jo pirkti, nes greičiausiai jis nesako tiesos apie kalbų rašymo patirtį.

5. PATIKRINK SU BENDRAKLASIAIS, KURIE KALBA TA PAČIA TEMA, AR NETURITE VIENODŲ KALBŲ


Nors dauguma pardavėjų ir skelbia, kad vienodų kalbų nesiunčia į tą pačią mokyklą, bet kartais taip gali nutikti, kad Tu ir Tavo draugas ar bendraklasis turės vienodą kalbą. Kodėl taip gali nutikti?

- Atsiranda perpardavinėtojų, kurie nusiperka kalbas ir nori iš to pasipelnyti, todėl siunčia tą pačią kalbą, nežinodami kur jau ji yra parduota - taip kartais nutinka, kad vienoda kalba atsiduria vienoje mokykloje ar klasėje
- Pardavėjai kartais būna nenuoširdūs ir parduoda tą pačią temą ten pat
- Kalba plinta iš rankų į rankas - vienas draugas davė savo pusbroliui į kitą miestą, kuris davė savo draugei į kitą mokyklą ir t.t.

Kaip matote, prieš įsigyjant kalbą yra rekomenduojama patikrinti ar su bendraklasiu neturite vienodos kalbos ar plano,

Jei dar turite kokių nors klausimų, norite pasikonsultuoti, visada galite susisiekti su manimi FACEBOOK, skype vkamile_ ar el.paštu rasaurasinius@gmail.com





0 komentarai (-ų):

Sek mus Facebooke!
×
Widget