Kaip išsirinkti potemę?


Sakoma, kad susimasčiusios pelėdos pasuka galvą - dabar turbūt ne vienas dešimtos ar dvyliktos klasės moksleivis suka galvą apie tai, kokia potemę išsirinkti lietuvių kalbos įskaitai, kad ši būtų ne tik nesunki, bet ir įdomi pačiam sakančiajam bei visiems klausantiems. Aš norėčiau suteikti kelis patarimus visiems, kurie negali apsispręsti, kurią temą išsirinkti

Rinkis tokią  temą, kuria būtų įdomu kalbėti pačiam

Žmonės yra tokie skirtingi, todėl nenuostabu, jog kiekvienas iš mūsų turi skirtingus pomėgius: vieni žavisi muzika, kiti -  literatūra, treti neįsivaizduoja savo gyvenimo be kino, o dar kitiems patinka technologijos. Prieš rinkdamasis temą pagalvok: "O kas patinka man?" - juk pasirinkęs kalbėjimo potemę tokią, kurią bus ir pačiam įdomu kalbėti, Tu ne tik entuziastiškiau kalbėsi duotąja tema, bet ir su mielu noru ieškosi informacijos, rašysi bei mokysiesi kalbą. Temos yra tokios įvairios, jog kiekvienas gali išsirinkti! Patinka gamta, tavasis regionas, žinai apie tai daug įdomių istorijų? Galbūt ieškok temos apie miesto, rajono ar kaimo kilmę, įžymias vietas. Tave žavi kalbos subtilybės, turi tvirtą nuomonę, kodėl ir kaip derėtų išsaugoti lietuvių kalbą - rinkis "KALBOS" temą. Smalsauji apie Lietuvos etnografija, tautosaka? Rinkis būtent tokią temą! Patinka muzikos, teatro, kino festivaliai, juose lankaisi ar norėtumei vieną dieną apsilankyti -  kalbėk būtent tokia tema.

Nebijok rinktis tos temos, kuria dar nešneka Tavo bendraklasiai

Visais metais būna tokių temų, kurios yra labiau "populiarios" nei kitos, nes, neva, jos yra lengvesnės. Jei temą nori rinktis vien todėl, kad dauguma tavo bendraklasių tokią pat jau renkasi - gerai pagalvok. Juk informacija, kurią naudosi rašant potemę, yra nebegalinė, todėl mokytojoms/mokytojams (nepamiršk, kad jos/jie tave ir vertins!) galiausiai nusibos klausyti tos pačios, nors ir naujai pateiktos, informacijos. Juk visi esame žmonės, o ne robotai, todėl nenuostabu, kad ta pati informacija, pateikta daugybę kartų, gali būti itin varginanti bei nuobodoka. Žinoma, dėl to Tu mažesnio pažymio negausi, tačiau gali sulaukti nenuspėjamo klausimo, nes vertintojai "lengvesnių" klausimų jau bus paklausę Tavo bendraklasių, o to paties juk nebeklaus... Todėl aš siūlau - rinkis ne tai, ką renkasi Tavo klasiokai, nes tai atrodo itin lengva tema (o kartais, kaip pradedi rašyti ir ieškoti informacijos, pasirodo, jog tema itin sunki!), o susirask tokią temą, kuri būti ir įdomi tau, ir skatintų kūrybiškai pažvelgti į potemėje keliama problemą. 

Turi dvi ar tris temas, bet negali apsispręsti kurią derėtų kalbėti?

Jei galiausiai apsistojai ties keliomis temomis, bet vis dar negali nuspręsti, kuri yra įdomesnė bei patrauklesnė Tau - pamėgink sugalvoti teiginius, kuriais įrodysi duotąją temą. Juk kartais atrodo, kad tema yra itin lengva ir paprasta, tačiau kaip pradedi ją rašyti, į galvą nešauna nė vienas teiginys. Būtent dėl šios priežasties, teiginių ir kartais net argumentų sugalvojimą, reikia padaryti prieš renkantis temą (žinoma, teiginiai neturi būti itin stiprūs, tik "maždaug", jog žinotumei, apie ką norėsi kalbėti ir būtumei užtikrintas, jog tikrai turėsi ką pasakyti) - taip išvengsi situacijos, kurioje turėsi temą, bet neįsivaizduosi apie ką joje rašyti. Jei temų bei argumentų prigalvoji visoms išsirinktoms temoms, pagalvok, kurie, Tavo manymu, yra stipresni, įdomesni bei labiau įtaigūs. 

Konsultuokis  su mokytojais, draugais ar tėvais

Kartais Tave supantys žmonės Tau gali itin puikiai patarti, nes jie gerai pažįsta Tave, žino Tavo pomėgius ir mato entuziazmą, kai kalbi viena ar kita tema. Todėl nesidrovėk ir paklausk jų: kuri, jų manymų, tema bei potemė labiausiai atspindi Tavo mėginius, interesus, sužadina tą "ugnelę" Tavo balse. Juk jei lietuvių kalbos pamokoje ar rašant rašinį puikiai argumentuoji, kodėl lietuvių kalba - didelė ir saugotina vertybė, lietuvių kalbos mokytoja greičiausiai Tau ir patars rinktis panašią temą, nes žino, jog tai tau yra įdomu ir priimtina. Jei su tėvais diskutuoji apie kiną ar lankaisi teatre - jie, turbūt, patars kalbėti apie lietuvių režisierius ar spektaklius. Turbūt nustebsi, kokių puikių patarimų gali sulaukti iš savo aplinkinių!

Tikiuosi, kad straipsnis buvo naudingas ir suteikė reikalingų patarimų, norint nuspręsti kokią potemę rinkits. Tačiau jei vis dar negali apsispręsti, kuri tema prie širdies, susisiek su manimi - būtinai patarsiu!

Skype: vkamile_


0 komentarai (-ų):

Sek mus Facebooke!
×
Widget